Lion Charmant Tel: 06 - 13 20 40 80    info@k-klasse.nl

 

Dutch

design

50 jaar A-klasse versus K-klasse

Het jacht

Al stamt het model al uit 1974 echt volwassen werd de klasse in 1992. Na vele mutaties na 1974 is in 1992 eindelijk het model ontstaan waar we nu mee zeilen. Het is dan ook geen model van een bestaand jacht (replica), maar een jacht echt ontworpen voor het radiografisch zeilen.

De klasse organisatie is opgericht in 1992 en heeft inmiddels al duizenden wedstrijden georganiseerd over het hele land.

 

1974

Binnen de formule van de A klasse ontwerpt Theun Hoogmoed de later zo genoemde K-klasse. Naar zijn eigen zeggen is deze in drie dagen tot stand gekomen. De eerste avond wordt er getekend met de passer, de tweede avond de uitwerking, de derde avond wordt er een romp gebouwd van balsahout. Varend op de Voorzaan worden de zeileigenschappen getest. De boot bevalt. Of, in Hoogmoed-jargon “hij had er goed de gang in, bleef goed in het spoor en had weinig vuil water”.

1979

Lion zeilt samen met drie andere zeilers met zijn eerste modelboot. De naam K-klasse is nog niet geboren. De boot wijkt slechts op details af van de huidige K-klasse. Radiografische besturing bestaat nog maar net. De kosten van de radiografische besturing: f 1000,-. Na een jaar worden de boten verpletterd door een omvallende loodsdeur. Het modelzeilen is een “zachte” dood gestorven.

1988

Lion bouwt zijn eerste twee K-klasseboten; de K8 en K9. Waarom beginnen bij 8? De eerste zeven bestonden al. Omdat ze later toch verdwenen zijn zijn de K1 t/m 7 in 1992 toch nog gebouwd. K8 en en K9 worden met een spinaker uitgerust. Heel mooi! Maar voor de wedstrijd ongeschikt. Zonder bemanning aan boord raken touwen en spi vaak in de knoop.

1990

De klasse is gegroeid tot 15 boten. Regelmatig worden wedstrijden gezeild in zijkanaal E tegenover het huis van Ank en Lion. In oktober wordt het eerste kampioenschap verzeild. Zeilers zijn nog onervaren, boten zijn nog niet geoptimaliseerd. Dat tijdens een wedstrijd een roeibootje aanwezig moet zijn om boten uit het riet en vanachter palen vandaan te halen wordt direct duidelijk. Waarschijnlijk wordt dit kampioenschap gewonnen door Lion maar dit is nergens meer te achterhalen.

1991

De K-klasseorgansisatie is nog niet opgericht. Wel worden maandelijks wedstrijden georganiseerd, in Haarlem op het Spaarne in Nauerna in zijkanaal D. Er verschijnen 8 nieuwsbrieven. Vol trots wordt in één van de artikeltjes vermeld dat er 20 Kaatjes op het Spaarne zeilen. Erica Jaape wordt de eerste officiële kampioen.

1992

Het jaar van de oprichting van de K-klasse. In juni is de eerste voorbereidede vergadering, 10 zeilers zijn aanwezig. Vier bestuursleden worden aangewezen. Aan het einde van het jaar zijn er 35 leden. Het lidmaatschap kost f25,-. De eerste jaarranglijst wordt opgesteld. Theun Hoogmoed is na 18 jaar weer terug in het modelzeilen en wordt meteen dat jaar kampioen.

1993

In de nieuwsbrief een uitgebreid artikel van Ron Hartog die van zijn K30 een ijszeiler wil maken. Zonder kiel wordt de K30 op 2 schaatsen voor en 1 achter geplaatst. Het blijkt niet gemakkelijk de modelijszeiler rechtuit te laten gaan. Ron troost zich met de gedachte dat het ontwerp van een zeilende K-klasse ook niet in één keer gelukt is. 22 deelnemers aan het kampioenschap. Theun Hoogmoed wordt weer kampioen. De scheidsrechter klaagt over het slecht zichtbaar zijn van de zeilnummers. In de nieuwsbrief wordt gepleit voor het voeren van boegnummers. In de jaarvergadering sluit de voorzitter af met “volgend jaar op naar de 10 K-tjes”.

1994

In één van de nieuwsbrief schrijft de secretaris, Pieter Grandiek, hoe hij tijdens de beelden van studiosport, waarbij de scheidsrechter in paniek over een hek klimt achterna gezeten door woedende voetballers, voor zich ziet hoe K-klassezeilers boos achter de scheidsrechter aanrennen. Geen afrastering maar water. Vervolgens stelt hij voor dat iedere zeiler een wedstrijd scheids-rechter is zodat iedereen ervaart hoe irritant het is als er niemand naar je luistert. In de uitslagen van meerdere jaargangen nieuwsbrieven blijkt de hegemonie van Theun Hoogmoed. In een andere nieuwbrief wordt de trim van de K25 van Theun in maten weergegeven. Er wordt een voorstel tot wijziging van de klassenvoorschriften aangenomen: tieraps, diamantverstaging en draaibare masttop worden toegestaan. Door harde wind wordt het kampioenschap niet verzeilt.

1995

Het zeilen in poules doet zijn intrede. De eerste teamwedstrijden worden georganiseerd. In Westmaas wordt de K klasse gepromoot. Een kampioenschap met slechts 15 deelnemers. Vele oproepen tot deelname hebben niet veel effect gehad.Theun Hoogmoed wordt alweer kampioen. In de nieuwsbrief klaagt iemand “echt gewonnen heb je niet als de K25 er niet is”. In december verschijnt een extra editie van de nieuwsbrief met hierin een oproep voor een schaatstocht, voor de mensen met zwakke enkels zal een soort Olympische baan worden uitgezet.

1996

Westmaas wordt op de kalender gezet, ca. 5 zeilers zeilen hier hun wedstrijden. In een ingelaste bestuursvergadering treedt een geheel nieuw bestuur aan. De mannen van het eerste uur stoppen er mee. Voor de vierde keer op rij wordt Theun Hoogmoed kampioen van 24 andere K-klassezeilers. De scheidsrechters van het kampioenschap klagen weer over de slechte zichtbaarheid van de zeilnummers.

1997

Er komen grote cijfers in grootzeil en fok. Over de leesbaarheid wordt nooit meer geklaagd. In de ledenvergadering wordt voor het eerst sinds het bestaan van de K-klasse-organisatie een contributieverhoging ingevoerd. f30, moeten de leden, inmiddels 55, nu betalen. De voorzitter stelt statuten op. Tot inschrijving bij de Kamer van Koophandel, wordt in verband met de kosten, niet overgegaan. Jacco Grandiek wordt kampioen van 30 deelnemers.

1998

Er verschijnt een tellertje op de voorpagina van de nieuwsbrief. Er zijn in januari van dit jaar 80 boten. Het kampioenschap wordt verplaatst naar het voorjaar. Het is dan wat langer licht waardoor met het groeiende aantal deelnemers het kampioenschap toch nog in een dag verzeild kan worden. De regio Westmaas wordt nu echt op de kaart gezet, er komen in één keer 8 zeilers bij. Tussen de zeilers uit Zuid - en Noord-Holland wordt de regio-race gezeild. Een groepje zeilers buigt zich over de zeilregels. Het appendix K wordt opgesteld; boeien raken is toegestaan, protesteren is niet mogelijk, de scheidsrechter deelt strafrondjes uit. In oktober is dan toch het 100e K tje er. Het kampioenschap, met 35 deelnemers, wordt gewonnen door Bram Schilperoord.

1999

Lion bezoekt de Hiswa wat een fikse groei van de klasse tot gevolg heeft. De regio’s Reeuwijk en Friesland ontstaan. De toename van het aantal regio’s vraagt om aanpassing van de organisatie : de rayonhoofden worden aangesteld. In dit jaar wordt het 100e lid verwelkomd. André Kijzer ontwikkelt een mooi gevormd beschermingsneusje. In de ledenvergadering wordt het voorstel om het neusje verplicht te stellen aangenomen. Gaatjes varen behoort tot het verleden. André Kijzer wordt kampioen van 26 deelnemers.

2000

De K klasse gaat indoor. In het ”zwembad” van de Hiswa wordt om de Hiswa-bokaal gestreden. Hanny Geelkerken wint onder de ogen van een groot publiek. De Friezen organiseren Simmer 2000. Ook tijdens de Sail is de K-klasse aanwezig. Prachtige wedstrijden met majestueuze windjammers als decor. Het bestuur buigt zich over eventuele aansluiting bij het KNWV. De conclusie is dat dit vooral extra kosten met zich meebrengt en verder niet veel opbrengt. De regio Kaag start met 10 boten in één keer. Al gauw gaan er meer K-tjes naar de Kaag. Een “wijze” mannen commissie wordt bijeen geroepen om de klassenvoorschriften verder aan te scherpen. Verstelbare mastvoet en voordekbeslag worden verboden. Voor het eerst wordt een selectie ingesteld voor de deelname aan het kampioenschap. Jasper Vlasblom wordt kampioen. Er doen 35 zeilers mee aan het kampioenschap.

2001

In de nieuwsbrief van januari geeft de tellertje aan dat 240 boten zijn. De K-klasseorganisatie heeft 200 leden. Karsten Groth wordt kampioen. Hij mag een jaar lang een kroontje in zijn zeil voeren. De zeilers die ooit kampioen zijn geweest mogen het kroontje in het klein in een hoek van het zeil voeren. In de ledenvergadering worden nieuwe “officiële” statuten aangenomen om aansluiting bij de Kamer van Koophandel mogelijk te maken.

2002

Ook dit jaar staan we op de Hiswa. Volkert Rijfers wordt kampioen en er zijn inmiddels 316 K-jachten. Er staan inmiddels 47 zeilers op de lijst die zich zeker hebben geselecteerd voor het kampioenschap.

2003

Lion gaat voor het eerst naar Boot Holland. De K-klasse is explosief gegroeid en vertoond groeipijn. Er wordt een technische commissie opgezet om alle neuzen dezelfde kant op te houden. Theo Prins wordt kampioen van een vlood van 387 jachten.

2004

Boot Holland staat weer op het programma. Wederom 50 inschrijvingen voor het kampioenschap met als winnaar Marcel Bleeker. Op de locatie Elburg wordt door Bertus de Amalia Cup geboren, of was het andersom, is Amalia geboren en heeft Bertus!!!! We tellen 420 K-jachten dat jaar.

2005

Toch weer een hoekje op de Hiswa weten te bemachtigen, niet zo groots als voorheen maar we staan er weer. Het wordt wel wat stiller aan de waterkant, minder boten aan de start. Nog altijd genoeg voor mooie wedstrijden, maar op het hoogtepunt denk je nooit aan krimp. Bertus organiseert een K-oversteek over het IJsselmeer. Zeilen vanaf zijn 3master klipper met slaapplaatsen vertrekken ze tussen kerst en oud en nieuw. Windkracht 8 en een dag geen wind!! We tellen 445 jachten en Edwin Tijsterman wordt kampioen.

Lion ontwikkeld samen met Lon de Grunt de iK een speciaal model zwart en wit met video montage beschrijving op een Apple iPod

2006

De K-klasse is aanwezig op de Maas bij de Volvo stopover in Rotterdam. Twee onderwijs instellingen hebben een K-extreem gebouwd. Het scheepvaart en Transport Colege en InHolland. Zeilen van 2 vierkante meter en kantelkielen van bijna een meter lang. Gezeild wordt er op de Maas vanaf een ponton. En ja, de standaard K is toch sneller en voor wendbaarder. In dit jaar varen er 457 jachten rond. Huub Gillissen wordt kampioen

2007

Het jaar dat de laatste papieren editie na 14 jaargangen van de K-krant uitkomt.  André Kijzer wordt voor de tweede keer kampioen. Er varen 457 jachten dat jaar. We starten dat jaar met een Vodcast met Andre in de hoofdrol met de Kijzer en de King. Matchracen tegen de Kijzer en win een rol King pepermunt

2008

Na vele jaren intensief zeilen stopt lion met zeilen. Naast andere werkzaamheden gaat de bouw van de K gewoon door. Edwin Tijsterman wordt voor de tweede keer kampioen

2009

Edwin Tijsterman wordt voor derde keer kampioen

2010

Vriend Theun Hoogmoed en ontwerper van de A-klasse  komt op 74 jarige leeftijd te overlijden. Berend Jan Edens wordt kampioen

2011

Paul Dijkstra wordt kampioen

2012

Bertus Hulst wordt kampioen

2013

Steven van der Bles wordt kampioen

2014

Er komt weer groei in de K-klasse. Gestopt zijn we nooit. De locatie Terherne en Rotterdam blijven actief zeilen Paul Dijkstra wordt kampioen

2015

Lion Charmant wordt kampioen uit het niets. Na jaren niet meer gezeild te hebben herkende ze mij niet meer op het water. Ook een tactiek. Zorg dat je niet opvalt tijdens het kampioenschap. Kom die dag met een nieuwe boot op het water en je kansen stijgen met 70%. We tellen 460 jachten dit jaar

2016

Lon de Grunt wordt in Medemblik kampioen. We tellen 464 jachten dit jaar. Het bestuur van de K-klasse organiseert tot dan alleen nog kampioenschappen. De regio's en de immer schoonheid van het model doen de rest. Er wordt veel gevaren op Kralingen, Velserbroek, Terherne en Elburg. Ook de wekelijkse zomeravond wedstrijden worden goed bezocht.

2017

Joost Kooren wordt kampioen. We tellen 468 jachten dit jaar. Het kampioenschap wordt in Terherne gehouden. Besloten wordt om alle 20 deelnemers op 1 ruime baan te laten varen met keuze uit twee bovenboeien en twee onderboeien. Gelukkig woei het niet al te hard want de scheids had ogen tekort. Wel een prachtig gezicht zoveel boten op de startlijn.

2018

Joost Kooren wordt voor de tweede keer kampioen. We tellen 469 jachten dit jaar. Door sterke toename van deelnemers in Friesland van de winter cup wordt een tweede locatie opgezet in Grou. De K laat zich meer en meer zien, er is een nieuw bestuur, er komen vlaggen en mooie zeil jassen met je eigen zeilnummer  er op.

2019

Albert Jan van der Wal wordt kampioen. We tellen 472 jachten dit jaar. K-klasse neemt deel aan de  Sneek week.

Een groot succes! vanwege de weinige wind was het lang wachten, in verband met de uitstel van de wedstrijden van de 'grote boten', voordat er gestart kon worden. Maar het wachten werd zeker beloond! Vanaf het startschip werden de wedstrijden, in lichte condities, gestart. Met 11 overgebleven K-jachten een mooi veld voor de eerste keer.

Na 4 wedstrijden (meer zat er helaas niet in met deze omstandigheden) is Johan Weissenbach met de K-295 de eerste SneeKweeK Kampioen.

2020

De klasse krijgt er twee  mooie locaties bij. Groningen op het Zuidlaardermeer en het Schildmeer. En ook een mooi centraal gelegen locatie in Nederland in Lelystad. De deelname op beide locatie groeien als kool. Corona wordt helaas  kampioen. We tellen 473 jachten dit jaar

2021

Corona wordt voor de tweede keer kampioen. De teller staat op 480 jachten.

2022

Eindelijk zeilen we weer. We bestaan inmiddels 30 jaar als klasse organisatie. Tijd voor een feestje. Op alle lokaties wordt er om de Gouden Neut gestreden, waarbij er voor alle deelnemers een prijs is. Echter op jou lokatie is en maa 1 Gouden Neut te winnen. We zeilen inmiddels op 7 lokaties door het hele land. Eindelijk wordt er weer een NKK gehouden op het mooie wedstrijdwater in Lelystad. Winnaar dit keer is Marcel Bleeker.

2023

Dit jaar hebben we 7 locaties waar actief word gevaren. Rotterdam, Wormer, Kaag, Terherne, Zuid Laren, Nieuwkoop en Lelystad. Er is ook een nieuw bestuur aangetreden met bestuursleden uit de regio's. De wens is om zaken meer vanuit de regio te organiseren en dat gaat heel goed met de diverse App groepen. De aanschaf van de tablets met de uitslagen app is een mooie toevoeging. Marcel zorgt voor een wekelijkse up-date van de jaarranglijst. Dit jaar hebben 90 K jachten mee gedaan. Het kampioenschap is op onze vast locatie in Lelystad gevaren, lekker centraal. 24 jachten aan de start en een nieuwe kampioen, Wim Bijlsma met de K-292 uit regio Groningen. De teller van het aantal K jachten nadert de 500 en staat nu op 492.

 

Ontwerper A klasse   Theun Hoogmoed

Ontwerper K klasse   Lion Charmant

K8 met spi luik voor de voorstag

K met spi  op het Zwet

Kampioenschap op het Kinselmeer